Biologie sintetica si capitalism

la o prima privire, documentarul ar putea sa dea impresia unui optimism prudent, moderat. noile aplicatii ce pot deriva din utilizarea acestor noi tehnologii sunt ambivalente, capabile de bine, dar si de rau (ca orice altceva, de altfel), totul depinzand de control. insa cel mai des folosit termen pentru a le descrie este “power“. aceste tehnologii sunt o forma de exercitare a puterii. industrializarea acestora este masura puterii lor. nu e nimic rau (a priori) in a sintetiza bacterii capabile de a consuma reziduurile toxice, insa ar trebui sa ne punem intrebarea: cat de fezabil este sa ne educam in favoarea acestor “scurtaturi” tehnologice, in detrimentul limitarii productiei substantelor daunatoare? cat de sustenabil este incurajarea unei productii suficient de mari sa produca o diferenta, cand aceasta necesita consumul a cantitati mari de biomasa (ceea ce inseamna monoculturi pe suprafete mari de teren, in situatia in care UE tocmai a inceput un program de educatie privind reducerea risipei de alimente)? productia de substante toxice si de substante capabile sa le neutralizeze au in comun tocmai “productia“, adica deschiderea spre piata, spre curgeri de capital. ce e de preferat: a avea “grija” de ceea ce este fara a limita posibilitatile generatiilor viitoare (sustenabilitate), sau a construi o lume pe care o poti inlocui (in functie de necesitatile de consum)?

astfel ca puterea este echivalenta cu un grad sporit de productie. aceste tehnologii vor avea putere cand vor ajunge sa descrie o gandire a normalitatii, cand vor norma realitatea prin supraproductie, cand o vor judeca in functie de aceasta productie. lucrul ce ar necesita cateva clarificari este acesta: se poate, intr-o gandire a progresului ca si crestere economica/a economiei cunoasterii (desi nu numai), ca productia sa sustina nu numai cresterea, dar sa o si mentina/mareasca prin productia simultana de anti-corpi capabili sa limiteze daunele acestei dinamici? cat de bine poti sa-ti stergi urmele atunci cand fugi?

dincolo de aceste critici relativ generale si chiar superficiale, se gaseste un spectru ceva mai larg si profund. insertia de noi variabile informationale (organisme) intr-un context relativ inchis (nu apar noi organisme, desi mutatii sunt posibile) este necunoscut. impactul de piata este insa cunoscut: profit. insa piata ocupa o foarte mica parte din schimbul zilnic de informatii ce are loc in lume, desi determina o mare parte din rezultatele acestei comunicari (poluare, schimbare climatica, epuizarea resurselor etc). la un nivel pur informational, adaugarea de noi variabile (tinand cont de cele introduse pana acum si de efectele lor) este cel putin riscant, atat timp cat nu exista un control adecvat. rationalitatea umana, fiind limitata, are nevoie de norme capabile sa-i suplineasca inabilitatea de a procesa cantitatea imensa de informatie pe care o primeste si de a reduce cat mai aproape de minim efortul cognitiv necesar indeplinirii sarcinilor (accidentele sunt astfel mai usor evitate).

asa ca, in final, nu pot decat sa ma intreb daca  aceasta nou gasita putere de a modifica si genera organisme ce nu au existat inainte, nu este un mecanism desemnat sa mentina si sa propage status-quo-ul actual (cu unele modificari, dar pastrand ideologia de baza a capitalului ce matematic isi extinde dominatia asupra formelor de viata pe care le guverneaza). desi nu cred ca se poate pune un monopol complet pe cunoastere, caci intotdeauna vor exista  buzunare de eliberare a tensiunii, nu pot sa nu fiu sceptic cu privire la scopul finantarii unor tipuri de cercetare. e suficient sa ma gandesc la faptul ca rezultatele publicate ale acestor descoperiri sunt disponibile contra-cost (si deloc ieftin), in reviste specializate, deloc accesibile utilizatorului&interesatului mediu. iar ce primim e versiunea distilata, de 50 de minute, in care ni se prezinta reusitele. intelegeti unde bat?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s